Tuesday, June 18
Selamat Datang ke Portal Rasmi Istana Pahang

RAJAH : JATA

Jata negeri terdiri daripada gabungan cogan, gading bersilang, cogan kata ‘Ya Latiff’ dan skrol tertulis nama Negeri Pahang.

Mata cogan yang berbentuk daun kopi adalah simbolik kepada peristiwa kejayaan sewaktu menyusun perancangan untuk mengambil alih pemerintahan Kerajaan Pahang oleh Wan Ahmad (Sultan Ahmad) yang ketika itu dihidangkan air kopi. Gading gajah yang bersilang melambangkan kegagahan dan keperwiraan negeri ini.

Gading gajah juga melambangkan istiadat. Memberi erti negeri yang mempunyai adat istiadat sempena gajah yang pada zaman dahulu digunakan sebagai kenderaan dalam istiadat Diraja. Huruf jawi yang mengapit cogan tersebut adalah perkataan ‘Ya Latiff’ yang bermaksud ‘Allah Yang Maha Lembut’ ini merujuk kepada pemerintahan Sultan yang berpaksikan kepada Agama Islam.

Laman web ini dimiliki dan dikendalikan oleh PEJABAT KDPB SULTAN PAHANG. Perisian, semua halaman, imej, teks, multimedia dan kandungan lain dalam laman web ini adalah hak milik PEJABAT KDPB SULTAN PAHANG, melainkan jika dinyatakan dengan jelas.

Hakcipta Terpelihara © 2023 Pejabat KDPB Sultan Pahang. Paparan terbaik dalam Google Chrome, Mozilla Firefox. Resolusi 1024 x 768

Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

#MajuTerusPahang

Jumlah Pengunjung/Hit Counter

013111
Views Today : 274
Views Yesterday : 263
Views Last 30 days : 9010
Tarikh Kemaskini / Last Update :
01 Jan 2024